Laporan Sambutan Bulan Kemerdekaan 2013
 

 

LAPORAN SAMBUTAN BULAN KEMERDEKAAN

PERINGKAT SEKOLAH

SK SERI KAMPUNG TENGAH 2013

 

 
 

Laporan Sambutan Bulan Kemerdekaan Peringkat Sekolah

SK Seri Kampung Tengah 2013

 

      Setiap tahun, pada 31 Ogos, negara kita menyambut ulang tahun Hari Kebangsaan. Perayaan ini disambut sebagai memperingati tarikh negara kita mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957. Pada hari tersebut, Jalur Gemilang akan dikibarkan di tempat-tempat tertentu. Antara tempat tersebut termasuklah pejabat,sekolah, rumah kediaman, kedai dan bangunan kerajaan.

 

      Sekolah SK Seri Kampung Tengah telah mengadakan Pelancaran Sambutan Bulan Kemerdekaan pada 24 Ogos 2013. Sambutan dimulakan dengan bacaan doa, nyanyian lagu rasmi iaitu Lagu Negaraku, lafaz ikrar oleh ketua pegawas, persembahan deklamasi sajak kemerdekaan oleh Siti Nurul Khairiah dari Tahun 6A dan Nurshafiqah dari Tahun 6B. Majlis sambutan kemerdekaan diteruskan dengan  ucapan oleh Tuan Guru Besar, En.Md Hatta bin Samian dan diiringi dengan paluan kompang setelah Tuan Guru Besar merasmikan majlis pelancaran Bulan Kemerdekaan.

 

Ceramah kemerdekaan juga telah disampaikan oleh penceramah undangan iaitu  Tuan Haji Kassim bin Ahmad kepada warga sekolah. Tujuan ceramah disampaikan adalah untuk menanam perasaan cinta rakyat Malaysia terhadap Negara. Kemerdekaan daripada penjajahan bukanlah sesuatu yang mudah kerana ramai pahlawan serta pejuang kemerdekaan terpaksa berkorban harta dan nyawa bagi memastikan negara terlepas daripada belenggu penjajahan yang menyeksakan. Oleh itu sewajarnya kita harus berganding bahu agar negara kita terus maju, aman dan harmoni.  

 

      Kemudian murid-murid dan warga sekolah mengibarkan Jalur Gemilang  sambil menyanyikan lagu-lagu patriotik iaitu Tanggal 31, Satu Malaysia dan Jalur Gemilang.        Murid-murid gembira dan bangga apabila mendengar lagu berkumandang di udara. Perasaan kasih dan cintakan negara tertanam dalam jiwa murid-murid.

 

            Pertandingan koir patriotik telah diadakan sempena Sambutan Bulan Kemerdekaan. Semua kelas tahap dua menyertai pertandingan ini dan tiga kelas telah dipilih sebagai pemenang iaitu juara dimenangi oleh Tahun 6 Anggerik, naib juara dimenangi oleh Tahun 5 Bakawali dan tempat ketiga dimenangi oleh Tahun 6 Bakawali. Bagi prasekolah, tahap 1 dan pendidikan khas telah diadakan pertandingan mewarna tema kemerdekaan. Acara ini mendapat sambutan yang baik daripada murid-murid. Selain itu, pertandingan menghias kelas kemerdekaan masih diteruskan sehingga 16 September 2013.

           

            Pada 23 Ogos 2013, unit kaunseling juga telah menayangkan dokumentari “Perjuangan Mendapatkan Kemerdekaan”. Melalui tayangan ini, murid-murid mengetahui tentang sejarah perjuangan menuntut kemerdekaan tanah air. Rasa cinta dan bersyukur menjadi rakyat Malaysia terpancar pada wajah murid-murid.

 

       Akhir kata aktiviti seperti ini mesti diadakan setiap tahun agar jati diri setiap warga negara Malaysia sentiasa terukir dalam jiwa warga sekolah. Kibarkan Jalur Gemilang di seluruh kawasan bagi melambangkan semangat cintakan tanah air. “Malaysiaku Berdaulat Tanah Tumpahnya Darahku”.

 


 


  RAKAMAN PERISTIWA

 
Deklamasi sajak kemerdekaan oleh Siti Nurul Khairiah (6A)

 
 
Deklamasi sajak kemerdekaan oleh Nurshafiqah (6B)

 

Ucapan Tuan Guru Besar merasmikan pelancaran Bulan Kemerdekaan
 

  
Paluan kompang selepas ucapan perasmian Penyampaian cenderamata kepada penceramah undangan

 
 Murid-murid menyanyikan lagu Jalur Gemilang
sambil mengibarkan bendera
 


Guru-guru turut menyanyi sambil mengibarkan bendera

 
Murid-murid mengibarkan bendera dengan bangga
 


Tayangan Dokumenteri Perjuangan Menuntut Kemerdekaan
  

Pertandingan Lagu Patriotik dari Tahun 6A (Johan)


Pertandingan Lagu Patriotik dari Tahun 5B (Naib Johan)

Pertandingan Lagu Patriotik dari Tahun 6B (Tempat ketiga)
 

 

Tiada ulasan:

 
;